Mikä on pikavippi?

Pikavippi on pieni vakuudeton laina.

Pikavippi tarkoittaa pientä vakuudetonta lainaa, joka on suuruudeltaan usein alle 1000 euroa. Toisinaan pikavipeiksi kutsutaan kuitenkin myös esimerkiksi 2000–4000 euron joustoluottoja. Pikavippi termi tulee 2000-luvun alkuvuosilta, jolloin pieniä pikavippejä haettiin tekstiviesteillä.

Määritelmän omaisesti kyseessä on siis nopeasti tai heti tilille maksettava pieni luotto. Pikavippiä ei kuitenkaan enää voi hakea pelkästään puhelimella, vaan se edellyttää vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla.

Kerromme tässä kirjoituksessa sinulle kaiken oleellisen pikavipeistä ja esittelemme sinulle parhaimmat rahoituslaitokset ja vertailupalvelut niiden löytämiseksi.

Miten pikavippi toimii?

Pikavippi toimii samalla tavalla kuin mikä tahansa muu laina. Yleensä pikavippi haetaan akuuttiin ja nopeaan rahantarpeeseen.

Pienestä koostaan johtuen pikavipin hakemus- ja maksuprosessi tilille tapahtuu yleensä hyvin nopeasti.

Nykyään hyvin yleisiä ovat myös joustoluoton muodossa myönnettävät luottotilit, joista voit luottorajan puitteissa tehdä nostoja pankkitilillesi.

Luottotilin muodossa myönnettäviä pikavippejä voidaan verrata sähköisessä muodossa olevaan luottokorttiin. Maksat korkoa ja kuluja vain nostamasta lainasta.

Pikavipin ja perinteisen lainan erot

Pikavippi eroaa monessakin mielessä perinteisestä pankkilainasta. Ensinnäkin pikavippi on yleensä vakuudeton laina.
Perinteisissä pankkilainoissa yleensä edellytetään vakuuksia tai takaajia. Lisäksi pankkilainat ovat pääsääntöisesti suurempia kuin pikavipit.

Tänä päivänä kuitenkin myös perinteiset pankit myöntävät pikavippejä ja pikalainoja. Sivuiltamme löytyvan lainavertailun avulla voit kätevästi kilpailuttaa perinteiset pankit ja netissä toimivat rahoituslaitokset selvittääksesi mistä löytyy sinulle parhaat pikavipit.

Pikavippien korkokatto - ajankohtainen lainsäädäntö

Pikavipeillä on edelleen usein huono maine niiden historiasta johtuen. Aikaisimpina vuosina pikavippien korot ja kulut olivat huomattavasti korkeampia kuin nykyään.

Vippien todelliset vuosikorot saattoivat nousta satoihin tai pahimmillaan – jopa tuhansiin prosentteihin.

Ylisuuret pikavippien ja muiden vakuudettomien luottojen kustannukset aiheuttivat 2000-luvun puolenvälin jälkeen lisääntyvää ylivelkaantumista.

Lopulta vuonna 2019 lainsäätäjät eduskunnassa puuttuivat asiaan ja säätivät lain lainojen korkokatosta.

Ohessa pikavippien korkokatto esiteltynä ajankohtaisen lainsäädännön mukaan:

Miten ja mistä pikavippiä voi hakea?

Voit hakea pikavippiä joko suoraan rahoitusyhtiöiltä tai lainavertailupalvelun kautta. Olemme keränneet sivustollemme luotettavimmat rahoituslaitokset ja vertailupalvelut. Voit valita minkä tahansa niistä ja laittaa hakemuksen sisään.

Sivuiltamme löytyvien lainavertailupalveluiden avulla voit yhdellä hakemuksella saada parhaimmillaan yli 30 lainatarjousta. Paras pikavippi löytyykin useimmiten vertailupalvelun kautta.

Kuka voi hakea pikavippiä?

Kriteerit pikavipin saamiselle eivät ole yhtä tiukat kuin suurempien lainojen kohdalla. Tiettyjen minimivaatimusten on kuitenkin täytyttävä, että pikavippi voidaan myöntää:

Miksi ei kannata ottaa pikavippiä?

Pikavippi kannattaa aina hakea harkinnan tuloksena ja vain sellaisessa tilanteessa, jossa tiedät voivasi maksaa vipin pois. Pikalainaa ei kannata hakea ikinä siksi, että maksat vanhaa lainaa uudella pois, ellei kyse ole pikavippien yhdistämisestä.

Maksuvaikeuksien kohdalla kannattaa aina ensisijaisesti olla velkojaan yhteydessä ja yrittää sopia maksujärjestelystä. Jos olet ylivelkaantunut apu voi löytyä kunnan talous- ja velkaneuvonnasta, Takuusäätiöstä tai yhdistelylainasta.

Yhdistelylaina tarkoittaa yhtä suurempaa lainaa, jolla maksat pienemmät lainat ja luotot pois. Lainojen yhdistelyn avulla tavoitteena on säästää kuukausittaisissa lainanhoitokuluissa ja vapauttaa rahaa muuhun kulutukseen.

Pikavippi tuo helpotusta äkilliseen rahantarpeeseen

Pikavippi on oivallinen tapa saada apua akuuttiin rahantarpeeseen. Se on nopea hakea ja saada tilille. Pikavippi kannattaa kuitenkin aina ottaa harkiten.

Suosittelemme lisäksi pikavippien vertailua ennen lainan ottamista. Pikavippi on vakuudeton kulutusluotto, joissa korot ja kulut poikkeavat suuresti toisistaan. Usein paras pikavippi löytyykin kilpailutuksen kautta.

Helpoiten pikavippien vertailu tapahtuu sivujemme kautta löytyvien lainojen vertailupalveluiden avulla. Vertailupalveluiden lisäksi sivuiltamme löytyy pikavippejä tarjoavia rahoituslaitoksia, jotka myöntävät pikavippejä suoraan.

Pikavipin saamisen kriteeristö ei ole yhtä tiukka kuin suurempien lainojen. Sinun tulee kuitenkin olla täysi-ikäinen, nauttia säännöllisistä palkka tai eläketuloista ja omata puhtaat luottotiedot.

Lue myös nämä artikkelit:
Pikavippikierre poikki
Miksi pikavippejä ei kannata käyttää?