Luottotietojen menetys aiheutuu maksuhäiriömerkinnästä

Luottotietojen menetys on asia, jota monet meistä pelkäävät. Pelko on täysin aiheellinen, sillä maksuhäiriömerkintä haittaa elämää monella tavalla: luotonsaantiin, asunnon vuokraukseen, kotivakuutukseen, rahoituksella ostamiseen ja moneen muuhun asiaan.

Mikäli et kykene, pysty tai halua maksaa velkaa ajoissa pois, tulee perintätoimisto mukaan kuvioihin. Jos kuukausia kestävä perintätoiminta ei kuitenkaan tuota tulosta, käräjäoikeus antaa velasta velkomustuomion.

Luottotietojen-menetys

Tästä ei kuitenkaan aiheudu sinulle merkintöjä rikosrekisteriin, mutta velat jäävät sinun maksettavaksi. Jos epäilet menettäneesi luottotiedot, voit tarkistaa luottotietosi ilmaiseksi näissä palveluissa.

Luottotietojen menetys ei tapahdu vahingossa

Nopeiten luottotiedot voi menettää silloin, kun jätät luottokortti- ja lainanmaksut hoitamatta. Näissä tapauksissa Luottoyhtiö voi ilmoittaa maksuhäiriömerkinnästä, kun alkuperäisestä eräpäivästä on kulunut 60 vuorokautta.

Kaikki luottoyhtiöt eivät kuitenkaan näin toimi, vaan antavat vielä mahdollisuuden maksujen hoitamiseen. Luottoyhtiöön kannattaa siis olla aina yhteydessä, jos laskunmaksujen kanssa on ongelmia

Hyvin usein kuulee puhuttavan, että luottotiedot voisi menettää huomaamatta tai vahingossa. Asian tiimoilta on kuitenkin aina, yritetty tavoittaa sinua hyvin aktiivisesti pidemmän aikaa.

Luottotietojen menettäminen ei ole kuitenkaan aina sinun omaa syytäsi. Luottotiedot voi menettää esimerkiksi identiteettivarkauden seurauksena tai kumppanisi maksuvälinepetosten avulla. Kannattaa siis pitää verkkopankkitunnukset visusti omassa tallessa.

Miksi luottotietoja ei kannata menettää?

Luottotietoja ei kannata menettää, sillä silloin hyvin moni muu arkinen asia vaikeutuu.

Ottaessasi esimerkiksi puhelinliittymän, sinun tulee maksaa littymästäsi pantti, jonka jälkeen saat vasta liittymän käyttöösi. Lisäksi esimerkiksi vuokra-asunnon saaminen on työn ja tuskan takana.

Asuntolainan tai pienten pikalainojen hakeminen tyssää myös luottotietojen puutteeseen. Myös kotivakuutusta voi olla vaikea saada luottotiedot menettäneenä.

Maksuhäiriömerkinnän negatiiviset seuraukset

Oikeastaan maksuhäiriömerkinnällä on ainoastaan negatiivisia seurauksia. Positiivista on sen sijaan se, että maksuhäiriömerkintä poistuu vuonna 2022 joulukuussa astuneen lain voimaantulon myötä 30 vuorokauden kuluessa siitä, kun maksuhäiriömerkinnän aiheuttanut velka on maksettu.

Tämä on luonnollisesti ollut erittäin positiivinen asia maksuhäiriömerkintöjen kanssa kamppaileville, sillä nyt heillä on mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä rästivelkojen maksun jälkeen.

Maksuhäiriömerkintä ei siis ole maailmanloppu, jos voit hoitaa sen aiheuttaman velan pois. Lopulta ulosottomies alkaa periä velkaa palkkatuloista jos olet työelämässä. Tämä on suuri parannus aikaisempaan tilanteeseen, jolloin luottotiedot menetettiin vähintään 2-4 vuodeksi.

Tässä joitain maksuhäiriömerkinnän aiheuttamia negatiivisia seurauksia:

Näin vältät luottotietojen menettämisen

Luottotietojen menettämisen välttäminen ei ole vaikeaa. Riittää, että maksat laskusi viimeistään silloin, kun ne on siirretty perintätoimistolle. Kaikista järkevintä on kuitenkin maksaa laskut aina ajallaan, sillä näin vältyt myös niihin liittyviltä myöhästymiskuluilta.

Raha-asioista säännöllistä kirjaa pitäminen helpottaa talouden hoitoa ja niin voit ehkäistä yllätyksiä liittyen raha-asioihin. Luottotietojen menettämistä edeltävät yleensä suuret talousongelmat. Niihin voivat olla syynä huolimattomuuden lisäksi sairaus tai jokin muu toimintakykyä alentava tekijä, kuten työttömyys.

Luotonantajilla on lakisääteinen velvollisuus huomioida nämä asiat. Edellä mainituissa tilanteissa kannattaa olla välittömästi yhteydessä laskuttajiin ja luotonantajiin. Hyvin usein asiat ovat ratkaistavissa niin, ettet menetä luottotietojasi tai hyvää suhdetta luotonantajaan.

Maksuhäiriömerkinnästä tiedotetaan sinua aina kirjeitse. Mikäli epäilet, että sinulla on maksuhäiriömerkintä, niin voit tarkistaa asian ilmaiseksi luottotietorekisteriotteen tilaamalla.

Mistä saan apua talousongelmiin?

Kuntien sosiaalitoimistot ja velkaneuvonta tarjoavat apua talousongelmien kanssa kamppaileville. Velkoja sosiaalitoimisto harvoin maksaa, mutta voi hakea velkajärjestelyä tai sosiaalista luottoa kunnallisesta talous- ja velkaneuvonnasta Takuusäätiö Ry:ltä, joka voi myöntää harkintansa perusteella lainantakauksen pankista hakemaasi lainaa varten, jolla maksat kaikki vanhat luottosi pois.

Haasteena kuitenkin velkajärjestelyyn/sosiaaliseen luottoon hakeutumisessa ovat pitkät jonot ja usein kielteiset päätökset velkajärjestelyyn aloittamisesta.

Nopein keino on hakea sivuiltamme löytyvien lainapalveluiden kautta lainaa pikavippien yhdistämiseen, jolla maksat kaikki vanhat luottosi pois.