Luottotietojen tarkistaminen ilmaiseksi - 2 turvallista palvelua
Maksuhäiriömerkintöjen määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta. Useimmiten maksuhäiriömerkintöjen taustalla on huolettomuus raha-asioissa, joka näkyy esimerkiksi ylivelkaantumisena ja laskujen maksattomuutena.
Luottotietojen menettämisen taustalla voi olla kuitenkin monia syitä, joista kaikki eivät liity taloudellisen tilanteen hallitsemattomuuteen. Toisinaan maksuhäiriömerkintä voi tulla sairastumisen tai muun yllättävän ikävän tapahtuman seurauksena, jolloin raha-asioihin keskittyminen herpaantuu.
Tällä sivulla jaamme kaksi palvelua, joissa voit tarkistaa luottotietosi ilmaiseksi.
2 paikkaa, joissa voit tarkistaa luottotiedot ilmaiseksi
Asiakastieto Oy ja Bisnode ovat velvoitettuja tarjoamaan yksityishenkilöille mahdollisuuden tarkastaa luottotietonsa ilmaiseksi kerran vuodessa. Muuten luottotietojen tarkastaminen maksaa noin 10–20 euroa per tarkistus.
Omien luottotietojen tarkistaminen on hyvin yksinkertaista, mutta vaatii verkkopankkitunnuksilla tehtävän vahvan tunnistautumisen. Tiedot on kuitenkin mahdollista saada myös postitse ennakkomaksua vastaan.
1. Bisnode
Bisnode on vuonna 1989 perustettu rahoitus- ja luottotietorekistereitä ylläpitävä yhtiö. Nykyisellä nimellään yhtiö on toiminut vuodesta 2012 lähtien.
Tämä kansainvälinen yhtiö toimii 19 maassa työllistäen yli 2000 ihmistä. Bisnode ei ole suomalaisille vielä yhtä tuttu palvelu kuin Suomen Asiakastieto Oy. Yhtiö on kuitenkin saanut entistä enemmän jalansijaa Suomessa.
Näin tarkistat luottotietosi Bisnodelta:
- Tunnistaudu verkkopankkitunnuksilla palveluun
- Täytä lomaketiedot tarkasti
- Tarkista luottotietosi Bisnoden rekisteristä
2. Suomen Asiakastieto Oy
Suomen Asiakastieto on tunnetuin ja suurin luottorekisterinpitäjä Suomessa, joka perustettiin vuonna 1961. Suomen Asiakastieto Oy kuuluu Asiakastieto Groupiin, joka toimii sekä Suomessa että Ruotsissa yli 500 työntekijän voimin.
Suomen asiakastieto ylläpitää ja tarjoaa luottotietojen lisäksi yritysten tausta- ja taloustietorekistereitä ja kiinteistötietorekistereitä.
- Tunnistaudu verkkopankkitunnuksilla palveluun
- Täytä lomaketiedot huolellisesti
- Tarkista luottotietosi Suomen Asiakastiedon rekisteristä
Millaisia tietoja luottotietorekisteristä voi selvittää?
Luottotietorekisteristä selviää, milloin maksuhäiriömerkintä on annettu ja kuinka pitkään se on voimassa, sekä mistä merkintä on aiheutunut ja kenelle tietoja merkinnästä on luovutettu.
Lisäksi Luottotietorekisteristä selviää, onko merkinnän aiheuttanut velka vielä maksamatta vai ei.
Miksi omat luottotiedot kannattaa tarkistaa?
Omat luottotiedot kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Luottotiedot tarkistamalla näet samat asiat, jotka esimerkiksi luotonmyöntäjät näkevät luottoluokitustasi arvioidessaan.
Luottotiedot kannattaa tarkastaa, jos epäilet että kirje maksuhäiriömerkinnän ilmoittamisesta on mennyt ohitsesi.
Luottotiedot tarkastamalla voit nopeasti varmistaa myös ketkä ovat kysyneet luottotietojasi.
Voit näin toimimalla varmistaa, että luottotietosi on luovutettu oikeisiin tarkoituksiin.
Monesti ihmiset tarkastavat luottotietonsa myös selvittääkseen, milloin rekisterimerkintä poistuu.
Omista luottotiedoista kannattaa pitää huolta, sillä luottotiedoton ei voi saada pikavippiä tai muuta lainaa. Lisäksi asunnon vuokraaminen tai jopa työpaikan saaminen voi vaikeutua luottotietojen menettämisen seurauksena.
Voiko joku muu henkilö tarkistaa luottotietoni?
Laissa on määritelty varsin yksityiskohtaisesti luottotietojen tarkastamisesta. Laki säätelee tiukasti myös rekisterinpitäjää.
Luottotietojen tarkastajan on ilmoitettava sinulle, että luottotiedoista tehdään selvitys. Sinulle on myös ilmoitettava millä lakiin perustavalla syyllä tietosi haetaan ja mistä rekisteristä.
Yleisimmät syyt luottotietojen tarkastamiseen:
- Huoneiston vuokraamisen yhteydessä
- Ennen sopimuksen laatimista
- Joihinkin työtehtäviin liittyen rekrytoinnissa
- Takaustilanteissa
- Perinnän suunnittelussa
- Starttirahaa myönnettäessä
- Yrityksen perustamisen yhteydessä
- Luotonhaun yhteydessä
Näin säilytät luottotietosi pysyvästi
Luottotietoja et menetä vahingossa, sillä sinulle annetaan useita mahdollisuuksia saada velka hoidettua ennen maksuhäiriömerkinnän syntymistä.
Laskut kannattaa aina maksaa ajallaan. Toisinaan keneltä vaan voi lasku vahingossa mennä perintään. Tässä vaiheessa lasku kannattaa kuitenkin hoitaa viimeistään pois.
Näin säästät myös kuluissa, sillä jos asia etenee haastemiehelle ja käräjäoikeuteen voi 100 euron lasku kasvaa 300 euron suuruiseksi.
Mikäli et pysty maksamaan jotain laskua tai velkaa eräpäivänä, kannattaa aina yrittää neuvotella maksusuunnitelmasta.
Hyvin usein velkojat ovat valmiita joustamaan ja tekemään kanssasi maksusuunnitelman.
Lähtökohtaisesti aina isompaa tai pienempää lainaa miettiessäsi kannattaa tiedostaa luottotietojen menettämisen mahdollisuus. Ylipäätään lainaa ei kannata ikinä ottaa turhaan.
Mikäli sinulle tulee vaikeuksia lainan maksamisessa, kannattaa olla ajoissa yhteydessä luotonantajaan ja yrittää neuvotella asiasta.
Kuntien talous- ja velkaneuvonta ja Takuusäätiö ry tarjoavat velkaneuvontaa, sosiaalista luottoa ja jopa takauksia vanhojen lainojen maksamiseksi.
Yksityisten rahoituslaitosten kautta saatava yhdistelylaina voi olla myös vaihtoehto tilanteen korjaamiseksi.
Mitä paremmin hoidat luottoasioitasi, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada edullista lainaa.
Lähteet: